______________________________eru6_______________________________

Temperament...
Pga. sitt rolige vesen, er ragdoll den perfekte innekatt. Den tilpasserety seg lett i familien og det inkluderer både barn og andre dyr. Det mest karakteristiske trekket som skiller den fra andre raser er at den, om den vil, ofte slapper av i alle muskler når man løfter den opp og den blir like lealaus som ei filledukke (herav det engelske navnet ragdoll).

En ragdoll i familien...
Ragdoll har en utrolig kul og avslappet væremåte. Den mosjonerer ikke mer en nødvendig, men er heller ingen prydkatt. Den setter pris på lek og moro. På mange måter har den lett for å lære og det er ikke uvanlig at du kan lære den triks. Ragdoll er også veldig nyskjerrig og er ofte blant de første som møter besøkende i døren.

sehDen liker å være med overalt der det skjer noe. Favorittbeskjeftigelse er å hjelpe til når matmor/far driver på med noe hjemme, enten husarbeid eller fiksing av dingser. Den trives altså best sammen med sine mennesker og flytter seg gjerne fra rom til rom sammen med matmor/far.Det kan jo være at den ellers går glipp av noe kult!

 kaduuGenerelt er ragdoll glad i mat, spesielt hannene kan fort vrake i seg alt fra kattemat til det som står på bordet. Unge katter har ofte en baby/hengemage som forsvinner når den blir kjønnsmoden.
Gangstilen er særegen fordi den går litt brett, spesielt med bakbeina. Også måten ragdoll slapper av og sover på er veldig spesiell. Den legger seg ofte på ryggen midt på golvet på med både frem - og bakbeina rett ut til siden.

Ragdoll er ikke noen katt som til vanlig trives på fanget. Den elsker likevel å ligge tett inntil og ved siden av menneskene sine.  Den er som regel lett å håndtere og er medgjørlig, noe som gjør det lettere å stelle pelsen, klippe klør og bade den.
I det store og det hele er ragdoll en veldig trivelig, overbærende, intelligent og lat katt som krever mye kjærlighet og oppmerksomhet fra alle sine familiemedlemmer. Som alle andre katter har likevel hver enkelt ragdoll sin egen personlighet og karaktertrekk og denne beskrivelsen er generell.

Oppvekst og utvikling...
En ragdoll får vanligvis 2-6 kattunger i et kull, men som i alle andre raser kan det like gjerne bli 1 eller 8. Når ungene blir født, er de helt hvite med rosa nese og poter. Etter tre til hfire dager begynner nese, poter og ytterst på ørene å få litt farge. Etter noen dager til, begynner masken i ansiktet å bli større utover og fargen på beina og potene likedan. Til slutt kommer fargen på halen. Helt ferdig i points-markeringene, blir ikke ragdoll før nærmere treårs-alderen. Den kan være noe mørkere i vinterpelsen, fordi fargepigmentene reagerer på temperatur og utvikles bare på de kaldere deler av kroppen. I morens livmor er det varmt og derfor er alle kattunger født hvite. På mitted eller bicolour, finnes det et hvitflekksgen som gjør at noen partier på kroppen forblir hvite selv om temperaturen er kjøligere på de stedene.

Utseende...
Ragdoll er en stor katterase som vokser sakte og rykkvis. Akkurat når den er blitt perfekt proposjonert, vokser den litt til i lengden og blir smal. Noen uker senere kan den se bra ut igjen. Denne tenårings-fasongen kan vare til bortimot toårs-alderen. Videre vokser den saktere. På slutten er det hode og nakke som utvikler seg i bredden, spesielt på hanner. Som fullvoksen er hunnene ca. 3,5-5 kg og vesentlig mindre en hannene på ca. 6-8kg.

Ragdollen skal ha et kraftig og bestemt uttrykk. Fullvoksne katter er noe tyngre i bakkroppen.  Dend lange kroppen på voksne katter skal være  like bred ved skuldrene som ved bakbeina. Beina skal være middels i lengde, kraftige og muskuløse med poter som har tydelige tufser mellom tærne. Den skal ha et rektangulært uttrykk. Halen skal være lang og nå til skulderbladet når man vender den fremover. Den skal være buskete og smalne av mot enden. Hodet skal ha en bred og myk kileform. Det skal være flatt på toppen mellom ørene mot en avrundet panne, runde kinn og en rett nese med en avrunding på den øverste tredjedelen. Haken skal være markert. Ørene skal være middelstore/brede, plassert bredt på hodet og en anelse fremoverbøyd.

De blå øynene skal være store og ovale. Blåfargen kan matche fargen på points-markeringene, men det er ønskelig med en markert blåtone.
Pelsen skal være middels i lengde, men lengre på mage, bryst og hals samt bakbeina, der den ofte har buksenikkers-fasong. Den er uten underull og oppleves som kald og silkeaktig å ta på. Den ligger tett inntil kroppen og deler seg når katten beveger seg. Den tover seg ikke og krever lite stell bortsett fra  når den skal være i utstillingskondisjon.


Farger og mønster...
Ragdoll er godkjent i flere farger; brunt, blått, sjokolade, lilla, rød og creme (samt brun-, blå-, sjokolade- og lillaskilpadde), og tabbymønster på disse fargene er godkjent.tyjhn
Det som gir pointsmarkeringene er himalayagenet som gir blå øyne og mørkere farger på bein, ører, hale og ansikt. Dette mønsteret kalles colourpoint. Dette genet er recessivt og må dermed arves av begge foreldrene for å vises på kroppen. Dette genet finnes også blant flere andre dyreslag.

I tillegg finnes det to varianter som hvitflekksgen er årsak til. Det ene kalles bicolour og har maskemarkeringer, men i motsetning til colourpoint skal den ha en omvent hvit "V" i ansiktet, hvite bein, hvit mage og kan også ha noen hvite flekker på ryggen. Den andre  varianten som kalles mitted har mindre hvite markeringer enn bicolour og de sitter noe lavere, en hvit hake, hvite sokker på frambeina, hvite bakbein og en hvit strime som skal gå fra haken til mellom bakbeina. En mitted kan også ha ett hvitt bliss på nesen. Det finnes også noen variasjoner innenfor mitted som gir utseende som en bicolour. Mengden av hvitt varierer på disse mønstrene.

Som sagt så finnes disse tre variantene i fargene som er nevnt ovenfor.


Mine betraktninger om ragdoll...
Å ha en ragdoll i familien er på det praktiske plan lettvint. Den lærer fort å innpasse seg etter husreglene. Den skjønner fort at det er forbudt å klore på møblene , hvor den skalrh sove, gå på do, ikke hoppe på benken osv. Den har også som nevnt tidligere en avslappet væremåte og trivest med å gjøre ting på den enkle måten uten å prøve ut hvor grensen går hele tiden og når den først har lært noe, sitter det. Men ragdoll er en katt som krever mye mentalt av sin eier. Den vil at du skal være der og på mange måter er den like sosial som en hund. Som eier av en ragdoll er det derfor viktig å ta med i betraktning at den mistrives med å være alene store deler av dagen. Da er det like greitt å ha to puser i huset.

Dersom den som kattunge blir vant til å bli med på tur, er den kjempesporty og deltar gjerne på fjellturer med telt og fisking som aktiviteter. La den bli med til bestemor på eldresenteret, tur i skogen, på hytta, på stranden, besøke naboen, ja i det hele tatt - ikke la fantasien sette begrensninger bare fordi det er en katt! Men... hjemme er best og enkelte ragdoll har mye å fortelle (mjau), men det er ikke syting. Den prater til deg og trivest med at du liker at den lar skravla gå. Prat gjerne tilbake. Da får du en helt spesiell kontakt med din ragdoll og oppdager fort at der er noen hjemme som elsker deg som sin spesielle venn. Ta med dette som viktige betraktninger før du går til anskaffelse av en ragdoll...:)

  

grå pote grå pote grå pote

 aerh

Blogg oppdatert:

07.11.18

VI HAR FÅTT KATTUNGER!

P-kullet født 01.09.18!

5 stk

  

O-kullet født18.07.18.

4 stk.

Mer info på bloggen.

 

Alle som har kjøpt katt  eller lånt avlshann fra Røysliraggen får tilbud om å være med i en lukket gruppe på Facebook. Send venneforespørsel her, så legger jeg dere til:

https://www.facebook.com/
roysliraggen

N) Røysliraggen har vært på utstilling hos Adelkatten i Jan/Feb 2015 med strålende resultater!!! Mer info. på bloggen.

grå pote

(N)Røysliraggen var på Norges første ragdollseminar i september 2013

grå pote

(N)Røysliraggen var på internasjonal ragdollutstilling og ragdoll-seminar i Gøteborg i 18. og 19.januar 2014

grå pote

 IP NO*Kjernekrokens Alonzo (sønn til NonStop),ble International Premier i Gøteborg 19.01.2014. Utstillingen var internasjonal med bare ragdoll. Han ble også NOM til panel. Strålende resultat og jeg gratulerer eierne til Alonzo - ikke minst for supert pelsstell og presentasjon!

 

rfgv    g2

Diplomeringsemblem 

ui5i

(N)Røysliraggen er medlem i Webkatten/NRR/FIFe og Scandinavian Ragdollclub.

grå pote

(link)

Komplett utstillingsoversikt i regi av FIFe

Aktuelle utstillinger i nærheten av Mjøsa 2014:

liten flashliten flashliten flash

2 cert
Adelkatten inviterer til utstilling i
Leto-hallen på Dal (Råholt).

29. og 30. november 2014. 
Med ragdoll rase BIS på søndagen.

  
Utstillingsinnbydelse finnes på klubbens
hjemmeside: Adelkatten

 liten flashliten flashliten flash